Yücel “HES Doğamızı Yok Edecek “
Kahta Dernekler Federasyonu (KAHTA-FED ) Başkanı Av. Ali Yücel Pazar günü teşikanlılar derneğinde neden HES projesini Protesto ettiklerini açıkladı ve kahvaltıda hazır bulunan AK Parti İstanbul milletvekili Mehmet Metiner Kahta’ya zarar verecek hiçbir oluşuma izin vermeyiz dedi .
Teşikan ve Çevre köyleri Derneğinin düzenlediği kahvaltı programında konuşan KAHTA-FED başkanı Av. Ali Yücel Şunları söyledi.Kahta Çayı üzerine kurulacak olan HES protostomuz yurt genelinde ses getirdi hatta Belediye Başkanımız Abdurrahman Toprak’da HES kahtaya zarar verir diye açıklama yaptı .
Kahta Çayı üzerine kurulacak HES, tarihimizi,sulu arazilerimizi ve en önemlisi doğamızı yok edecek bir projedir. Bu çayın etrafında bulunan, Tarım ve hayvancılıkla geçinen onlarca köylerimiz, bu proje gerçekleşirse bu olanaklardan yoksun kalacaktır.Kahta ilçemizin yazın nefes aldığı ve ailece piknik yapabildiği tek yer olan bu çay kurutulacağından, Kahta’mız nefessiz kalacaktır.Milyonlarca turistin ziyaret ettiği bir dünya harikası olan Nemrut ve Karakuş Tümülüslerinin devamı olan tarihi kültürel miras olarak Kültür Bakanlığının envanterinde kayıtlı olan ASKERAN köyümüzün tam karşısında bulunan “mağaralardan ve anıt mezarlardan oluşan tarihi şehir” bu HES projesiyle yok olacaktır.
Şimdi bu doğal güzellik, bir mikro HES projesi yüzünden yok olup gitme tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü bu Kahta Çayının suları DSİ ile yapılan bir anlaşmayla 49 yıllığına bu toprakları hayatında hiç görmemiş bir şirkete satılmıştır.
Üstelik bu proje hazırlanırken Kahta Çayının kenarındaki Köylerimize (Esendere,Bağözü,Erikdere,Koçtepe, Gölgeli,Yolaltı ve Askeren) hiçbir haber verilmemiştir. Haberimiz olmadan alınan ÇED Raporları kabul etmiyoruz.
Anlaşılıyor ki proje; bölge tam olarak görülmeden ve detaylı inceleme yapılmadan, içindeki tarihi eserler , canlı hayat hiçe sayılarak, köylerimizin ve hayvanlarımızın içme ve sulama sularının geleceği hiçe sayılarak Ankara’da masa başında hazırlanmıştır.
Bu projeden etkilenen köyler olarak kanyona HES yapılacağı duyulur duyulmaz gerek köylülerimiz gerekse İstanbul da bulunan Derneklerimiz ile bu projeye karşı tüm yasal ve toplumsal tepkilerimizi ve imza kampanyalarıyla bu projeye karşı tek vücut olarak karşı koyduk. Bu hukuka aykırı alınmış kararlara ve çed raporlarına karşı hem köy muhtarları olarak hem de Kahta Dernekler Federasyonumuz kanalıyla Mahkemeye itirazlarımızı yapacağız.
İnanıyoruz ki bu proje en başından haksızdır ve yanlış yerde yapılmaktadır.
Aşağıdaki nedenlerle de bu projeye karşıyız:
1- Bu projeyle; ırmaktaki suyu dere yatağından alarak 2,6 km ileriye taşımak için tüneler açılıyor. Tünelin 1 metresine 10 kg dinamit patlatılacağına göre 26 Ton dinamit kullanılacak demektir. Uzmanlar, bu sarsıntılar nedeniyle, arazinin kireç taşı özelliği ve yer altı mağaraları nedeniyle heyelanlara ve çok ciddi hasarlara yol açacağını; Tarihi eserlere ,eko sisteme, doğal hayata, yani bütün canlılara, tarıma ve hayvancılığa vereceği zararlar nedeniyle, bu projeye itiraz ediyoruz.
2- Hiçbir tanıtım yapılmadığı halde büyük bir alternatif turizm potansiyeli olan mağaralardan ve anıt mezarlardan oluşan “tarihi şehire ” geri dönülmeyecek şekilde zarar vereceği ve Kahta çayını kurutacağı için, bu projeye karşıyız.
3- Kahta çayı ; Kahta ilçemizin hali hazırdaki su kaynağıdır.Kaynaktaki suyun kesilmesiyle Başta 72.000.nufuslu Kahta İlçemize Kahta Çayından giden içme suyunun kesilmesine sebep olacaktır. Ayrıca bu çayın etrafında bulunan köylerimizin geniş bir yerleşim alanına ait yer altı sularının da kuruma tehdidi altında olduğundan, bu proje durdurulmalıdır.
4- Köylerimizin bu Kahta çayı etrafında bulunan sulu tarımı tehlikeye atacağı için, Ayrıca Kahta İlçemizin ve Çevre Köylerinin en büyük ve tek mesire alanı olan bu çay yatağı bu proje ile ortadan kaldırılmak istenmektedir.Bu nedenle de projenin iptal edilmesini istiyoruz
5- Bu proje ile barajdan bahar aylarında çaya yumurta bırakmaya gelen balıkların ve çayda yaşayan 16 çeşit balığın yumurtlama yapacağı alanları ortadan kaldırdığı için, projenin iptal edilmesini istiyoruz.
Proje yapılırken bütün bunlara, insan hayatına ve çaydaki canlı ve bitki türlerine hiç dikkat edilmemiştir. Tarım, hayvancılık ve turizm fırsatları elinden alınarak suları şirketlere satılmış bir Kahta çayında yaşama imkanı kalmayacaktır.
Bütün bu nedenlerle; uzmanların, mühendislerin ve hukukçuların verdiği bu bilgiler ışığında Kahta çayını ve çevre köylerin varlığını tehdit eden kanyondaki HES projesine karşıyız.
Sonuç olarak;
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bir beyanında; “halkın çok mağdur olduğu ve tepki çeken bazı nehir tipi HES’lerde iptallere, devre dışı bırakmalara gidilebilir” dedi.
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; “HES’lerle enerji işini çözemeyiz. Ayrıca, HES’lerle ufak dereleri mahvediyoruz. Artık 10 Megavattan daha aşağı enerji üretecek HES’lere izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Devletin en üst makamları tarafından kabule edilen bu gerçekler ışığında: Kahta Çayı Hes projesi, telafisi mümkün olmayan bir zarar verilmeden ve kazma vurulmadan iptal edilmelidir.
